Verbeter jezelf door te trainen

Iedereen weet dat trainen goed voor je is. Maar wat is goed trainen? Hoe zorg je ervoor dat je het beste naar boven haalt tijdens het trainen. In deze blog leggen we je uit hoe je een training beter kunt begrijpen en toepassen.
Table of Contents
Verbeter jezelf door te trainen 1

Wat is training precies?

Training is het uitdagen van je lichaam op een manier dat het zich gestimuleerd voelt om zich aan te gaan passen, om zo geen belasting te vormen de volgende keer. Het gaat niet perse om spiergroei, maar ook om conditie bijvoorbeeld. Het lichaam kan zich in beide gevallen hierdoor verbeteren om de volgende keer meer aan te kunnen. 

Tijdens het trainen ontstaat er een goede belasting op de spieren, er komen minuscule scheurtjes in de spieren. Je spieren voelen zich dan gestimuleerd om zich te verbeteren om de volgende keer de training beter aan te kunnen. Zo ontstaat er als het ware spiergroei. Bij het verbeteren van de conditie werkt het natuurlijk anders. Hier wordt namelijk de zuurstofopname in de longen verbeterd. Daarnaast zorgen extra bloedvaatjes voor een verbetering van de zuurstoftoevoer naar de spieren.

Beginnen met trainen

Het begin is het halve werk, misschien weet je uit eigen ervaring. Het is nou eenmaal moeilijk om te gaan trainen en om regelmaat te vinden. Maar als je er eenmaal lekker in zit zul je je beter gaan voelen dan ooit. Of je nou van plan bent om te focussen op spiergroei, conditie of gewoon lekker een beetje van alles, je gaat je hoe dan ook beter voelen. Wanneer je start met trainen zal je lichaam hier aan moeten wennen en zal het lichaam dus snel uitgedaagd zijn. Het lichaam is hierdoor sneller gevoelig en zal sneller overbelast raken. Wees dus voorzichtig en doe vooral lekker rustig aan. 

Doorzetten

Nu je begonnen bent met trainen is het een kwestie van doorzetten. Maak er een ritueel van om een paar keer, of misschien wel elke dag in de week te gaan sporten. Je progressie zal op dit moment afnemen en je zult hierdoor minder gemotiveerd kunnen zijn om de sportschool in te gaan. Zorg voor variatie en train elke training een andere spiergroep. Hierdoor kun je je lichaam goed laten rusten en ga je meer progressie tegemoet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!