Dit zijn de seizoensgroenten in december, januari en februari

Brrrr… Winter! Vroeg donker, veel regen, koude dagen… En lekkere groente! Door seizoensgebonden te eten heb je altijd groenten die vers zijn, rijk van smaak en milieuvriendelijk zijn. In deze blog zullen we de heerlijke groenten opsommen die je kunt verwachten in de maanden december, januari en februari. Ook delen we tips voor de winterse maaltijden die je hier mee kan maken. Maar laten we eerst bespreken waarom we seizoensgebonden onze groenten willen uit kiezen!
seizoensgroente
Table of Contents

Waarom is het goed om seizoensgroenten te eten

Iedereen zegt altijd dat het goed is om seizoensgroenten te eten, maar wat is er nu echt zo goed aan? Hier 8 redenen op een rijtje:

  1. Verse en lekkere smaak: Seizoensgroenten worden geoogst op het hoogtepunt van hun rijpheid. En een natuurlijke rijping zorgt voor een betere textuur en smaak. Dus lekkerder!
  2. Voedingswaarde: Seizoensgroenten zijn vers en bevatten daarom meer voedingsstoffen. En omdat ze minder lang reizen komen er minder conserveringsmethoden bij kijken, waardoor de voedingswaarde goed blijft.
  3. Duurzaam: De meeste seizoensgroenten worden lokaal gekweekt, waarom er minder CO2-uitstoot is door de kortere reis. 
  4. Dieet variatie: Het eten van seizoensgroenten moedigt je aan om te variëren in je dieet. Elk seizoen brengt nieuwe groenten met zich mee, zo krijg je de kans om verschillende smaken en voedingsstoffen aan je maaltijden toe te voegen.
  5. Kostenbesparend: Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper! Je kunt dus geld besparen door te kiezen voor groenten die op dat moment worden gekweekt.
  6. Milieuvriendelijk: Het telen van groenten buiten het seizoen vereist vaak het gebruik van kassen, verwarming en kunstmatige verlichting, wat leidt tot een hogere milieubelasting. Seizoensgroenten hebben daarentegen minder kunstmatige input nodig en zijn daardoor milieuvriendelijker.
  7. Connectie met de natuur: Het eten van seizoensgroenten herinnert ons aan de cyclische aard van de natuur en de seizoenen. Voel je je ook al bewuster van de natuurlijke wereld en onze afhankelijkheid daarvan?
  8. Ondersteuning voor lokale economie: Door seizoensgroenten te kopen, steun je lokale boeren en de lokale economie!

Al met al biedt het eten van seizoensgroenten talloze voordelen voor zowel individuele gezondheid als het milieu. Maar welke zijn het nu? Lees door voor de groentes van december, januari en februari!

Groenten in december

De feestdagen staan om de hoek en je wilt lekker gaan koken! Deze maand zijn dit de beste groenten om uit te kiezen:

Spruitjes | Pastinaken | Rode Kool | Winterpeen

Prei | Boerenkool | Schorseneren | Witlof

Maak dan bijvoorbeeld een romige pastinaaksoep door pastinaken te koken en te pureren met bouillon, ui en room. Garneer met verse kruiden. 

Of bak winterpenen in boter en suiker tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn om gekarameliseerde winterpeen te maken.

Maar je kunt ook rode kool met appels stoven met ui, azijn, suiker en kruiden voor een klassiek bijgerecht.

Rode kool seizoensgroente december

Groenten in januari

New year, new me! Op het begin van het jaar worden deze groenten vooral gekweekt:

Boerenkool | Winterpeen | Pastinaken | Witlof

Schorseneren | Champignons | Spruitjes | Prei | Rode Kool

Maak dan een stamppot door de aardappelen te koken en apart boerenkool. Bak de spekjes en ui, voeg dan de gekookte boerenkool en aardappelen toe, stamp alles samen en serveer met een stukje rookworst. Garneer met mosterd.

Of je maakt een preitaart. Bak prei in boter tot het zacht is. Leg het mengsel op bladerdeeg, giet een mengsel van eieren en room erover, bestrooi met kaas en bak in de oven tot het goudbruin is.

En een roerbak kan ook met boerenkool, prei en winterpeen, bak deze kort in een wok met knoflook en sojasaus voor een smaakvolle en gezonde roerbak.

Pastinaak seizoensgroente januari

Groenten in februari

Om de laatste winter maand te doorkomen kun je nog even extra gebruik maken van de winter groenten! Koop dan een van deze groenten:

Bleekselderij | Schorseneren | Pastinaken | Winterpostelein

Waterkers | Witlof | Winterpeen | Rode bieten

Combineer geroosterde bieten met geitenkaas, walnoten en balsamicoazijn voor een smakelijke salade.

Of maak een pittige waterkerssoep door waterkers te koken en te pureren met bouillon en aardappelen.

Als aller laatst kun je ook een romige soep door bleekselderij te koken en te pureren met bouillon, ui en knoflook.

Rode biet seizoensgroente februari

Natuurlijk kun je helemaal creatief zijn met de groenten voor andere gerechtjes, maar dit zijn mijn favoriete! Welke zou jij als eerst maken? Om nog bewuster met je voedsel te gaan, lees dan dit artikel met 5 tips tegen voedselverspilling.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!