Hoe helpt sporten tegen depressie?

Wist je dat sporten naast goed voor je fysieke gezondheid, ook goed is voor je mentale gezondheid? Zo kan regelmatig sporten helpen tegen depressie en je een beter gevoel/humeur geven. Meer weten? Lees meer.
Vrouw aan het joggen
Table of Contents

Het is algemeen bekend dat sporten goed is voor je lichamelijke gezondheid, maar minder mensen weten van de effecten van sport op je mentale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat sporten helpt tegen depressie, stemming verbeterd en cognitieve vermogen bevorderd, zoals focus en creativiteit. Wil je meer weten over hoe sporten tegen depressie helpt? Lees dan verder.

Vrouw traint met touwen

Sporten verminderd stress

Tijdens het bewegen/sporten komen er endorfines vrij in je brein, dit zijn stoffen die remmend werken voor negativiteit, stress en je niet lekker voelen. Professor Erik Scherder, Hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, benoemt al dat het nemen van een wandeling van een half uur per dag al een groot verschil maakt. 

Studies tonen aan dat een half uur bewegen op een dag al kan zorgen voor een kalmer gevoel. Dit kalmere gevoel houdt zelfs enkele uren na het sporten aan. Verder kan het sporten helpen met het verleggen van je focus. In plaats van gestrest raken over je dagelijkse bezigheden kun je een half uurtje focussen op hardlopen of gewichtheffen.

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Verder helpt sporten bij het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen. Er zijn verschillende ‘soorten’ zelfvertrouwen, zoals fysieke eigenwaarde en het geloof in je eigen kunnen. Sporten helpt voornamelijk met het verhogen van je fysieke eigenwaarde (het gevoel van eigenwaarde, los van wat anderen vinden). Dit komt door de nieuwe vaardigheden die je leert tijdens het sporten en bewegen. Je krijgt meer gevoel van controle, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt.

Je zult beter slapen

Door te gaan sporten zul je aan het eind van de dag een stuk minder energie hebben. Hierdoor val je sneller in slaap en vaak slaap je dan ook langer en dieper. Je hersenen sturen namelijk door dat je lichaam een herstelbehoefte heeft. Tijdens het sporten vormen er kleine scheurtjes in je spieren, die tijdens het slapen herstellen. Jouw brein is bewust van de herstelbehoefte in je lichaam, waardoor het sneller in een diepe slaap komt. Dit is ook de oorzaak van spiergroei, spieren groeien groter terug dan ze waren voor het sporten.

Tijdens het sporten maak je sociale interactie

Sporten in groepsverband heeft meerdere voordelen. Buiten dat het heel motiverend kan werken is het goed voor je sociale contacten. Door met een groep te sporten bouw je een netwerk op. Daarnaast kun je elkaar motiveren om net iets beter te presteren, wat meer voldoening met zich meebrengt. Wil je meer tips over jezelf motiveren om te gaan sporten? Bekijk dan onze andere blog.

Verder is het ook mogelijk om sociaal contact te maken wanneer je individueel sport. Bijvoorbeeld in de sportschool kom je vaak dezelfde mensen tegen, vooral wanneer je dezelfde dagen en tijden aanwezig bent. Door simpelweg een gesprek met iemand aan te gaan (wanneer je je zelfvertrouwen hebt opgebouwd) kun je al snel wat mensen leren kennen. Daarnaast maakt dit het wat makkelijker voor je om naar de sportschool te gaan.

Sporten geeft je een doel

Het hebben van een doel werkt motiverend. Het geeft je iets om naar uit te kijken en aan te werken. Met sporten gaat het er vaak om dat je iets bereikt door ervoor te trainen. Dus of je doel het halen van een specifiek gewicht is, of het kunnen van een bepaalde oefening, het geeft je een reden om elke dag een beetje beter te zijn.

Samenvattend

Mocht je last hebben van symptomen die horen bij een depressie, probeer dan een keer te beginnen met een dagelijkse wandeling van een half uur. Door te starten met een kleine wandeling en dit op te bouwen naar iets uitdagenders kun je je mentale gezondheid al snel verbeteren. Regelmatig sporten/bewegen heeft een positieve impact op je gevoel van stress, zelfvertrouwen, nachtrust, sociale interactie en het geeft je een doelstelling.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!