Natuurlijke zeep: Waarom en welke?

We willen allemaal graag een steentje bijdragen aan de natuur en het milieu. Wat korter douchen, afvalscheiden en minder vlees eten hoor je dagelijks voorbij komen, maar hoe kun je nog bewuster leven. Alle beetjes helpen: zo ook je zeep keuze!Zeep gebruik je immers elke dag. En dat kan wel wat duurzamer toch? Daarom is het goed om over te gaan naar natuurlijke zeep. Lees in de blog alles wat er zo goed is en welke natuurlijke zeep dan goed is.
Natuurlijke zeep
Table of Contents

Waarom natuurlijke zeep?

Natuurlijke zeep wint steeds meer aan populariteit, en dat is niet zonder reden. In vergelijking met commerciële zepen die vaak vol zitten met synthetische ingrediënten en chemicaliën, biedt deze zeep tal van voordelen voor zowel jouw huid als het milieu. Daarom raden we iedereen aan om deze in je ochtend routine te gebruiken. De vijf belangrijkste voordelen van natuurlijke zeep is voor de huid, milieuvriendelijkheid, geen schadelijke chemicaliën, dierwelzijn en het brede scala aan geuren en texturen. 

 • Zachter voor de huid: Natuurlijke zepen worden meestal gemaakt met behulp van biologische en plantaardige ingrediënten zoals olijfolie, kokosolie, shea boter en essentiële oliën. Deze ingrediënten zijn mild en voedzaam voor de huid en kunnen helpen om de huid gehydrateerd en gezond te houden. In tegenstelling tot veel commerciële zepen die agressieve chemische stoffen bevatten. Dus minder snel een droge huid, huidirritaties en allergische reactie? Dan ben ik al verkocht.
 • Milieuvriendelijk: Natuurlijke zeep is over het algemeen biologisch afbreekbaar en heeft een kleinere ecologische voetafdruk dan synthetische zepen. De productie vereist vaak minder energie en veroorzaakt minder vervuiling. Bovendien worden de ingrediënten meestal duurzaam geoogst en geproduceerd zonder het gebruik van schadelijke pesticiden of genetisch gemodificeerde organismen.
 • Vrij van schadelijke chemicaliën: Veel commerciële zepen bevatten chemicaliën zoals parabenen, ftalaten en kunstmatige geurstoffen die potentieel schadelijk kunnen zijn voor zowel de gezondheid als het milieu. Natuurlijke zeep bevat meestal geen van deze schadelijke stoffen. Dus je hoeft je geen zorgen te maken over het absorberen van giftige chemicaliën via je huid wanneer je natuurlijke zeep gebruikt.
 • Dierenwelzijn: Bij de productie van goede natuurlijke zeep wordt geen dierproeven gebruikt, in tegenstelling tot sommige synthetische producten. Dus om zo diervriendelijk mogelijk te zijn, liever natuurlijke zeep!
 • Diverse geuren en texturen: Tegenwoordig komt natuurlijke zeep in een breed scala van geuren en texturen, allemaal afkomstig van natuurlijke ingrediënten en essentiële oliën. Misschien wel diverser dan synthetische zeep. Dit geeft je de mogelijkheid om een zeep te kiezen die niet alleen goed aanvoelt op je huid, maar ook heerlijk ruikt en aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren.

Al met al biedt natuurlijke zeep tal van voordelen voor zowel jou als het milieu. Het is een gezondere keuze voor je huid en draagt bij aan een schonere planeet. Wie twijfelt er nog om de overstap te maken naar natuurlijke zeep en te genieten van de voordelen die het te bieden heeft? Je zult niet alleen een positief verschil merken in je huid, maar ook een bijdrage leveren aan een duurzamere en gezondere levensstijl.

stapel van natuurlijke zeep

Welke natuurlijke zeep is goed?

Om als een goede natuurlijke zeep te worden beschouwd, moet een product aan bepaalde criteria voldoen om ervoor te zorgen dat het zowel effectief als veilig is voor zowel de huid als het milieu. Daarnaast is de ene natuurlijke zeep een betere keuze dan de andere. Hier zijn enkele belangrijke aspecten waaraan je een natuurlijke zeep kan beoordelen of het de meest biologische en duurzaamste zeep is:

 • Natuurlijke ingrediënten: Een goede natuurlijke zeep moet hoofdzakelijk bestaan uit natuurlijke ingrediënten van plantaardige oorsprong. Dit omvat oliën zoals olijfolie, kokosolie, palmolie (duurzaam geproduceerd), shea boter en cacaoboter. Stel de zeep is ook gemaakt uit kunstmatige kleurstoffen en geurstoffen kun je al een minnetje plaatsen achter die zeep.
 • Biologische en duurzame ingrediënten: Er is nog een verschil tussen biologische en duurzamen producten en natuurlijke producten. Het is nog beter wanneer de gebruikte ingrediënten biologisch en duurzaam zijn geproduceerd. Biologische ingrediënten zijn vrij van schadelijke pesticiden en chemicaliën, terwijl duurzame productiepraktijken zorgen voor minimale ecologische impact.
 • Milieuvriendelijk productieproces: De productie van natuurlijke zeep moet milieuvriendelijk zijn en zo min mogelijk afval bij vrij komen. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en recycling in de productieketen kan helpen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren, dus een betere keuze!
 • Biologisch afbreekbaar en verpakking: Een goede natuurlijke zeep en de verpakking ervan moeten biologisch afbreekbaar zijn of op zijn minst recyclebaar. Anders zijn de zeepresten of de verpakkingen alsnog een milieuvervuilende factor.
 • Ethiek en dierenwelzijn: Goede natuurlijke zeep moet worden geproduceerd volgens ethische normen, en zonder het gebruik van dierproeven. Zoek naar producten met labels of certificeringen die aangeven dat ze cruelty-free zijn.
 • Effectiviteit en veiligheid: Een goede natuurlijke zeep moet nog steeds effectief zijn in het reinigen en verzorgen van de huid. Het moet zacht genoeg zijn om irritatie te voorkomen, maar krachtig genoeg om vuil en bacteriën te verwijderen. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren om ervoor te zorgen dat er geen allergenen zijn waar je gevoelig voor bent.
 • Transparantie: Betrouwbare merken van natuurlijke zepen zijn transparant over hun ingrediënten, productieprocessen en ethische praktijken. Ze zullen duidelijke informatie verstrekken over wat er in hun producten zit en hoe deze zijn vervaardigd.
 • Transport: De goede natuurlijke zeep bedrijven moeten ook denken aan hun transport om daadwerkelijk zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn. Bekijk dan hoe de levering van de zeep wordt gedaan of koop de zeep bij een lokale winkel die het daar zelf produceren.

Samengevat moet een goede natuurlijke zeep aan veel eisen voldoen, maar vooral zo dier-, mens-, en milieubewust zijn op alle vlakken. Door deze criteria te volgen, kun je zorgen voor een positieve impact op zowel jezelf als het milieu bij het kiezen van een natuurlijke zeep. Voor andere duurzame tips kijk hier onze andere blogs.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!