Duurzaam verhuizen doe je met deze 5 tips!

Verhuizen kan een stressvolle en tijdrovende taak zijn, vooral als je ook nog eens rekening wilt houden met duurzaamheid. Duurzaam verhuizen kan namelijk best moeilijk zijn. In deze blog leg ik je uit hoe!
Duurzaam verhuizen
Table of Contents

Je verhuizing verduurzamen

Verhuizen kan een stressvolle en tijdrovende taak zijn, vooral als je ook nog eens rekening wilt houden met duurzaamheid. Duurzaam verhuizen kan namelijk best moeilijk zijn. Toch kan het wel belangrijk om duurzame keuzes te maken tijdens het verhuizen, aangezien de verhuisindustrie een grote bijdrage kan leveren aan de uitstoot van broeikasgassen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waardoor jij ook duurzaam kunt verhuizen. Hieronder geef ik een aantal tips:

1. Gebruik herbruikbare verhuisdozen in plaats van wegwerpdozen


Wegwerpdozen zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze zijn ook duurder op de lange termijn. De naam verklapt het al, maar wegwerpdozen worden veelal weg gegooid na een verhuizing. Er zijn genoeg opties als het om duurzaam verhuizen gaat, waaronder herbruikbare verhuisdozen. Deze dozen zijn beter voor het milieu want, je raadt het al, ze zijn herbruikbaar! Vaak zijn dit stevige dozen die je meerdere malen kunt gebruiken. Herbruikbare verhuisdozen zijn niet alleen beter voor het milieu, ze zijn ook steviger en handiger in gebruik. Een nadeel van deze dozen is dat de prijs wel al snel kunnen oplopen wanneer je ze nog moet aanschaffen. Een verhuizing kan in het algemeen al snel veel geld kosten, ook hier is een duurzame oplossing voor: Huur je dozen! Verhuisdozen kun je ook huren, dan betaal je 0.50 a 1.00 euro per doos excl. de borg. Wanneer je klaar bent met de verhuizing lever je de dozen weer in en zo krijg jij je geld weer terug!

Duurzaam verhuizen doe je met deze 5 tips! 1

2. Vermijd het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal

Aanvullend op de vorige tip raad ik aan om zo min mogelijk plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken. Wanneer je kiest voor herbruikbare verhuisdozen ben je al goed opweg. Houd er alleen ook rekening mee dat je zo min mogelijk tot geen verpakkingsmateriaal als folie, tape en bubble wrap gebruikt. Dit materiaal is niet alleen slecht voor het milieu, het is ook vaak niet nodig als je gebruik maakt van goed gepakte, herbruikbare verhuisdozen. Mocht je nou echt nog iets nodig hebben voor het vervoer van glazen of andere breekbare materialen? Wikkel ze dan in verhuispapier. Dit kun je later gewoon netjes in de papierbak gooien! Wil je ook hier in minderen? Gebruik dan kleding of sokken om breekbare spullen te beschermen. Ook op deze manier kun jij al duurzamer verhuizen

3. Overweeg het huren van een verhuiswagen of het gebruik van een verhuisservice die elektrische voertuigen gebruikt.

Te voet verhuizen is niet te doen, dat begrijpen wij ook. Misschien heb je er nog niet aan gedacht, maar een verhuiswagen op Diesel verbruikt uiteraard een stuk meer dan een verhuiswagen die elektrisch is. Tegenwoordig zijn er bij de verhuurbedrijven genoeg opties qua elektrisch rijden. Hierdoor kun je je uitstoot weer mooi verminderen tijdens een verhuizing.

4. Vermijd het weggooien van goed bruikbare spullen tijdens het verhuizen.

Het kan zijn dat je niet genoeg ruimte in je nieuwe huis hebt, of dat je simpelweg een nieuwe style in je huis wilt. In dat geval is het zonde om alles zomaar weg te gooien. Met goed bruikbare spullen kun je ook andere nog heel blij mee maken. Doneer ze bijvoorbeeld aan een goed doel of verkoop ze via platforms als Marktplaats of Vinted. Ook kun je ze natuurlijk aan iemand geven als duurzaam cadeau.

5. Richt je huis in met een tweedehands ‘nieuw’ interieur

Wanneer je nieuwe spullen in huis nodig hebt hoeven deze natuurlijk niet nieuw uit de winkel te zijn. Een platform als Marktplaats staat bomvol met mooi meubels, lampen en andere spullen voor in huis. Zo ben je niet verplicht om nieuwe spullen te kopen in de winkel en zo draag je ook bij aan een tweede leven voor het nieuwe interieur. Ook kun je eens op Facebook kijken of je meubels gratis kunt afhalen.

Na het lezen van deze blog weet jij hoe je duurzaam kunt verhuizen en hoe jij je uitstoot kunt verminderen tijdens de verhuizing!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!