Duurzame cadeaus guide: 10 originele tips en ideeën

Een cadeau bedenken voor iemand die een minimalistisch leven leidt, groener en duurzamer wil leven of bijvoorbeeld net is gestart met een vegan eetpatroon, kan lastig zijn. Wat geef je zo iemand nou als cadeau? Vaak zijn cadeaus spullen waar je eigenlijk niet zo veel mee kan, en die spullen belanden uiteindelijk ergens op een plank. Dat is super zonde en zeker niet duurzaam. Wat zijn nu goede groene, eerlijke, plasticvrije en duurzame cadeaus? In deze blog lees je tien duurzame cadeau ideeën om te geven, en een aantal tips om in gedachten te houden.
Duurzame cadeaus
Table of Contents

Tips om duurzame cadeaus te shoppen

Tweedehands duurzame cadeautjes

Cadeautjes kunnen zeker ook tweedehands zijn. Voor sommigen voelt dat misschien een beetje raar, maar je hoeft niet altijd iets nieuws te geven. Zelfs door het vintage te noemen, voelt het misschien wat makkelijker om te geven. Online vind je op Marktplaats of Vinted gemakkelijk tweedehands cadeautjes. Natuurlijk kun je ook naar je lokale kringloopwinkel gaan of naar tweedehands winkels bij je in de buurt. Daarnaast heb je misschien thuis nog wel spullen of kleding liggen die je eigenlijk niet meer gebruikt en waar je iemand anders enorm blij mee kan maken.

Pak een duurzaam cadeautje ook duurzaam in

Hoe je dit doet? Gebruik bijvoorbeeld gebruikt inpakpapier, gebruik bewaarde strikjes en linten, gebruik een krant als inpakpapier of bladzijdes van een oud boek. Er zijn genoeg creatieve manieren om je cadeautje in te pakken zonder nieuw inpakpapier te gebruiken! Door lekker een muziekje op te zetten en wat lekkers voor jezelf te pakken maak je er ook nog een gezellige middag van. 

Duurzame cadeaus guide: 10 originele tips en ideeën 1

10 ideeën voor duurzame en groene cadeautjes

#1 Vraag wat de jarige graag zou willen hebben

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar heb je al gevraagd wat de jarige job graag zou willen hebben? Misschien is er wel iets wat hij of zij goed zou kunnen gebruiken of niet zo snel voor zichzelf zou kopen.

#2 De koffie liefhebber

Koffie liefhebbers in je vriendenkring, familie of op werk zijn makkelijk op te sporen: ze zijn altijd rond het koffieapparaat te vinden, vragen altijd om gezellig een koffietje te doen wanneer jullie gaan afspreken en hebben vaak rond een uur of vier ‘s middags trillende handen door het zoveelste kopje koffie. Waar maak je zo iemand blij mee? Koffie natuurlijk!

Zoals deze herbruikbare koffiebeker van Circular Cup, vanaf nu geen plastic- of kartonbekers meer voor al die koffies van onderweg. Ken je de favoriete koffietent van de jarige? Wellicht kun je daar een koffie strippenkaart kopen. Goed voor vijf of tien koffietjes en daarmee fijne momenten voor de jarige. 

#3 Voor de (digitale) boekenwurm

Een boek is eigenlijk altijd een goed cadeau. Het is een manier om te laten zien dat je diegene goed kent en hebt geluisterd naar wat ze je hebben verteld. Heb je een tante die dol is op reizen? Misschien is de Lonely Planet – 80 Duurzame reizen een leuk idee om te geven. Hierin staan 80 prachtige reizen om te maken, zonder dat daar het vliegtuig aan te pas komt. Heeft je collega het gehad over zijn interesse om te starten met veganistisch eten? Dan is het vegan kookboek Vegan 100 van Gaz Oakley een super leuk cadeau om te geven. 

#4 Voor de Chef in de dop

Is je jarige job of jet een echte chef in de dop? Staat hij of zij altijd in de keuken te kokkerellen tijdens feestjes? Dan is handige en duurzame keukengerei ontzettend leuk om te geven. Zoals deze fijne Bee’s Wrap set. Bijenwasdoeken zijn duurzame alternatieven voor plastic- of aluminiumfolie. Zo blijven alle heerlijk gekookte gerechten langer goed in de koelkast zonder dat daar plastic zakjes of folie aan te pas komt.  

#5 Donatie aan een passend goed doel

Zet iemand zich in voor een goed doel of is er een bepaald onderwerp dat naar zijn of haar hart gaat? Dan is het een mooi gebaar om een donatie aan een goed doel te doen. Je kan natuurlijk ook producten als cadeau kopen waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat, zoals de Charity Pot producten van Lush. De opbrengst van deze producten gaan naar kleinschalige organisaties die zich inzetten voor dieren, mensenrechten of het milieu. 

#6 Self-care cadeautjes  

Zoek je een cadeautje voor iemand die altijd geniet van een momentje voor zichzelf? En vrolijk wordt van een vaste avondroutine vol met fijne producten om zijn/haar huid en haar lekker te verwennen? Dan zijn solide douchegel, shampoo en conditioner bars een leuke optie. Zoals deze fijne producten van Solidly

#7 Eco-friendly sieraden  

Sieraden is voor zowel vrouwen als mannen een leuk en bijzonder cadeau om te krijgen. Sieraden for everyday wear of opvallende statement pieces. Ook voor sieraden kun je kiezen voor de duurzame variant. Deze zijn bijvoorbeeld van gerecyclede materialen gemaakt of worden in Nederland met de hand gemaakt in plaats van ergens ver weg door mensen die onderbetaald worden en in slechte omstandigheden werken. Kijk eens naar de sieraden van By Biek, hier vind je armbanden voor vrouwen of manchetknopen voor mannen.   

#8 Voor de spirituele vriend(in)

Heb je een vriend(in) die het liefst bij ieder vraagstuk in zijn of haar leven een kaartje trekt, horoscoop checkt of er wat edelstenen bij pakt om de juiste energie te voelen? Dan zijn cadeautjes als salo panto, fijne wierook en tarrotkaarten misschien leuk om te geven. Kijk naar een tarrot deck dat door een lokale kunstenaar is gemaakt, of de kaarten zelf duurzaam zijn gemaakt: van gerecyclede materialen en met groente inkt beschreven, zoals deze kaarten van St Soleil.  

#9 Quality time samen

Geef de jarige job een gezellig dagje of weekend weg. Ga er even samen tussenuit en kom helemaal tot rust. Ook lekker uitwaaien op het strand is een fijne manier om even weg te zijn uit de dagelijkse drukte. Heb je wel eens van Basecamp Tiny House Eco Resort gehoord? Dit ligt in IJmuiden en is misschien de perfecte plek om samen tijd te spenderen. 

#10 Lieve persoonlijke cadeautjes

Waar iedereen blij van zou worden, zijn lieve persoonlijke cadeautjes die je zelf in elkaar hebt gezet. Vul bijvoorbeeld een mooie glazen pot (hallo lege jam pot!) met allemaal briefjes gevuld met complimenten, herinneren of passende quotes voor die persoon. Én persoonlijk en met veel aandacht en liefde gemaakt. Dat raakt iedereen. 

Hopelijk heb je door dit lijstje inspiratie gekregen om originele cadeautjes te vinden voor je geliefde, vrienden, familieleden of collega’s. Veel plezier met het geven!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!