Wist je dat zo’n 9% van het eten in Nederland niet in je maag, maar in de prullenbak eindigt? In een jaar komt dat neer op 34 kilo per persoon. Dit is niet alleen zonde van het eten, maar ook van tijd, geld en productiemiddelen. Dus sta jij regelmatig bij je koelkast om alles wat over datum is weg te gooien? Lees dan verder!
1. Maak een planning
Plan voor het boodschappen doen in wat je wilt gaan eten de komende dagen. Dit hoeft geen perfect plan te zijn, maar zorg ervoor dat je een idee hebt van wat je wilt eten en wat je daarvoor nodig hebt. Bekijk ook altijd eerst even wat je allemaal in huis hebt zodat je uiteindelijk niet met een extra pak yoghurt thuiskomt van de supermarkt en alles gewoon op komt.
Maak ook een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Zet daar ook bij hoeveel je van alles nodig hebt zodat je niet ineens met te veel thuis komt, puur omdat je het op gevoel doet. Zo voorkom je dat je te veel eten naar binnen haalt en krijg je sneller alles op.
2. Let op houdbaarheidsdata
Een makkelijke manier om voedselverspilling te voorkomen is om regelmatig te kijken naar de houdbaarheid van al het eten dat je in huis hebt. Heb je eten/drinken in huis waarvan de houdbaarheidsdatum eraan komt? Probeer dat dan zo snel mogelijk op te eten of drinken.
Houdt er ook rekening mee dat de datum van verschillende producten een andere betekenis hebben. Bederfelijke producten zoals vlees en vis hebben een ‘te gebruiken tot’-datum (TGT). Het is het beste om deze producten weg te gooien wanneer de datum vertrekt. Producten als melk, yoghurt en kwark hebben een ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT). Eten en drinken met zo’n datum kun je nog wel consumeren na het verstrijken van de datum. Probeer dan eerst wel een klein beetje van wat je moet eten, vaak zul je geen probleem hebben met de smaak en kun je het gewoon eten.
3. Hanteer FIFO in je koelkast
FIFO staat voor First in, first out. Met andere woorden, heb je twee bakken kwark met elk een andere datum. Leg de bak met langstlopende datum achterin je koelkast. Op die manier pak je sneller de bak met de kortste datum. Op deze manier hoef je in je vreetbui niet na te denken over wat het langst houdbaar is en kun je gewoon gaan eten tot je erbij neervalt.
4. Ga goed om met je restjes
Bewaar je restjes in een afsluitbare bak. Hierdoor blijven je kliekjes langer goed. Het is voor het voorkomen van voedselverspilling ook belangrijk om ze te gebruiken en op te eten. Ga hiervoor online op zoek naar recepten waarin je je restjes kwijt kan. Er zijn recepten die beter te maken zijn met resten. Zo is gebakken rijst bijvoorbeeld veel makkelijker te maken met rijst van een dag oud.
Ook is het handig om restjes in te vriezen om op een later moment te eten. Bijvoorbeeld op een moment waarop je snel door moet naar een verjaardag. Haal het bakje met kliekjes de dag voordat je het wilt eten uit de vriezer en zet het in de koelkast.
5. Deel je eten met anderen
Heb je iets in huis dat bijna over datum is, maar past het niet in je planning of heb je er simpelweg geen zin in? Deel het dan met een vriend, familielid, huisgenoot of buur. Heb je te veel in huis om zelf op te eten? Nodig iemand uit om mee te eten. Op deze manier wordt voedsel verspilling voorkomen zonder dat je er zelf al te veel moeite aan hoeft te besteden.