Je huis verduurzamen – zo doe je dat!

Door de uitzonderlijk hoge energieprijzen dit jaar, is je huis verduurzamen belangrijker dan ooit. Door het verduurzamen van je huis kun je fors besparen op je maandelijkse energierekening. Dit kan op jaarbasis veel geld schelen. Ook is het beter voor het milieu. In dit artikel beschrijven we hoe jij je huis kunt verduurzamen, en wat daarbij komt kijken.
Huis verduurzamen met glaswol
Table of Contents

Huis verduurzamen voor huurders

Voordat we de opties voor mensen met een koopwoning bespreken, benadrukken we graag dat je ook zonder (grote) investeringen je huis kunt verduurzamen. Bijvoorbeeld door te letten op sluipverbruik, radiatorfolie aan te brengen achter radiatoren en door je algemene energieverbruik te verminderen. Vooral in huurwoningen is dit van belang, want grote investeringen wil je dan niet doen, maar je wilt wel besparen op je energierekening.

Huis verduurzamen: de mogelijkheden

Er zijn meer opties voor het verduurzamen van je huis wanneer je een koopwoning hebt. Elke investering die je maakt zul je uiteindelijk terugverdienen, zolang je in hetzelfde huis blijft wonen.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Dit zijn enkele opties met het grootste effect:

Warmtepomp

Het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp in plaats van een cv-ketel scheelt veel in energieverbruik. Een warmtepomp is namelijk vele malen zuiniger dan de ouderwetse cv-ketel. Het aanschaffen van een warmtepomp wordt dus ook al jaren aangemoedigd door de overheid, en een (hybride) warmtepomp is vanaf 2026 zelfs verplicht om aan te schaffen als je cv-ketel vervangen moet worden. Maar een warmtepomp is wel een flinke investering. De kosten van een all-electric warmtepomp liggen tussen de € 6.500 en € 19.500 euro (Milieu Centraal). Gelukkig is er subsidie beschikbaar, hierover later meer.

Een hybride warmtepomp is vaak iets goedkoper met een aanschafprijs van € 5.000, inclusief ketel en installatie. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp werkt grotendeels van de tijd voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij als het heel koud is.

Volgens Milieu Centraal bespaar je in een matig geïsoleerder hoekwoning op jaarbasis ongeveer 550 tot 1.100 euro door je huis te verduurzamen met een warmtepomp, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. 

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn nog altijd een goede optie om je huis te verduurzamen. Op dit moment geldt er een salderingsregeling: wanneer je zonnepanelen hebt krijg je evenveel voor de overtollige stroom die jij op het elektriciteitsnet zet als wat je betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. Dit scheel veel in de kosten. Vanaf 2023 wordt deze regeling afgebouwd en komt er een nieuw systeem. Door dit nieuwe systeem gaat de terugverdientijd van zonnepanelen omhoog, maar blijft het nog altijd rendabel. Zonnepanelen worden daarnaast steeds goedkoper in de aanschaf, dit betekent dat de investering een stuk lager is, waardoor je alsnog binnen gemiddeld 5 jaar je investering terug hebt verdiend. 

Dakisolatie

Je huis verduurzamen kan goed met een investering in dakisolatie. Via een slecht of niet geïsoleerd dak verdwijnt veel warmte uit je huis. Door het dak te isoleren kun je jaarlijks honderden euro’s besparen op de energierekening. De eenmalige kosten van het isoleren van je dak hangen af van of je een schuin dak, plat dak en een verwarmde of onverwarmde zolder hebt, maar de kosten liggen gemiddeld rond de 4.000 euro. Waarbij je ongeveer 1.000 euro per jaar bespaart, afhankelijk van de energieprijzen (Milieu Centraal). 

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een eenvoudige manier om je buitenmuren te isoleren en is door een deskundige binnen een dag aan te brengen. Ook is er geen verbouwing voor nodig en is deze verduurzaming van je huis redelijk goedkoop. De terugverdientijd is 2 tot 4 jaar.

Glasisolatie

Ramen zijn vaak de grootste warmtelekken in huis, helemaal wanneer het enkel glas betreft. Gelukkig zijn tegenwoordig de meeste Nederlandse huizen uitgerust met dubbel glas. Wel betreft dit vaak dubbel glas met lucht ertussen. Een beter optie is om te kiezen voor HR-glas. Dit is een hoogrendementsglas waarbij er twee lagen glas aangebracht worden met een gas ertussen dat warmte goed vasthoudt. De kwaliteit van HR-glas wordt aangegeven met plusjes, net als voorheen gebeurde bij energielabels. Hoe meer plusjes er achter het HR-glas staat, des te beter het isoleert.

Subsidie voor huis verduurzamen

Je huis verduurzamen vraagt vaak een flinke investering, afhankelijk van het soort verduurzaming. In veel gevallen is het mogelijk subsidie te krijgen van de overheid. 

Het rijk, provincies en gemeentes bieden verschillende subsidies voor het verduurzamen van je huis. Vaak met gunstige voorwaarden. Check de Energiesubsidiewijzer voor een compleet overzicht van alle tegemoetkomingen.

Je investering terugverdienen

Het doel van investeren in het verduurzamen van je huis is, naast minder CO2-uitstoot, natuurlijk om geld te besparen. Belangrijk is dan om te weten of en binnen welke tijd je een investering terug kunt verdienen. Dit verschilt erg per aanpassing. Over het algemeen geldt dat je betaalt voor een verbouwing of aanschaf, waardoor je maandelijks minder betaalt voor energie. 

Het is dan ook verstandig om per verduurzaming uit te zoeken binnen hoeveel tijd je je investering terug hebt verdient. Bij de ene ingreep duurt dit langer dan bij de andere. Ook is dit afhankelijk van:

  • Aanschaf- en installatieprijs;
  • De energieprijzen;
  • Mogelijke subsidies.

Zoals eerder genoemd is een spouwmuur binnen 2 tot 4 jaar terugverdient en zonnepanelen gemiddeld binnen 5 jaar. Maar de terugverdientijd van een warmtepomp kan zo 5 tot 10 jaar zijn, afhankelijk van het type. Doe daarom uitgebreid onderzoek en vergelijk alle opties.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!