5 Duurzame reisbestemmingen in Europa

Duurzaam op reis gaan. Het begint allemaal bij het uitkiezen van de bestemming. Is deze bereikbaar via openbaar vervoer? En is het ook duurzaam om hier te verblijven? Bekijk hier 5 Duurzame vakantiebestemmingen.
5 Duurzame reisbestemmingen
Table of Contents

Wil jij graag op vakantie, maar vind je het belangrijk om dat op een duurzame manier te doen? Dan is de keuze voor een bestemming een belangrijke. Locaties die ecotoerisme promoten zijn voorbeelden van plekken die je kunt bezoeken voor een duurzaam tripje. Om extra duurzaam te denken hebben we hieronder 10 duurzame reisbestemmingen binnen Europa op een rijtje gezet, zodat je niet per se moet vliegen.

1 – Bretagne, Frankrijk

In Bretagne wordt er voortdurend aan de ontwikkeling van ecotoerisme gewerkt. Zo worden er fietspaden aangelegd, wordt er geïnvesteerd in de kwaliteit van het water en de stroming van het water wordt gebruikt om groene stroom te produceren. In de regio worden organisaties zelf aangespoord om duurzaam te ondernemen door middel van hun eigen label: ‘Voyagez responsable’

In Bretagne is ideaal voor een rustige vakantie. Dus als je van strand, wandelingen, lekker eten en kleine dorpjes verkennen houdt, is Bretagne ideaal voor jou.

5 Duurzame reisbestemmingen in Europa 1
Kust Bretagne

2 – Kopenhagen, Denemarken

Het is wel algemeen bekend dat Scandinavië op het gebied van duurzaamheid voor loopt op de rest van de wereld, zo ook Denemarken en in het speciaal Kopenhagen. Kopenhagen heeft namelijk de ambitie om in 2025 de eerste CO2-neutrale ter wereld te worden. Daarnaast heeft de Deense hoofdstad een enorm efficiënt fiets- en OV-netwerk. Alle stadsbussen worden aangedreven door groene energie en er rijden veel minder auto’s dan fietsen.

Kopenhagen staat vooral bekend om de kleurrijke huizen van de Nyhavn. De kleine Zeemeermin is het manneke pis van Denemarken en voor families is pretpark Tivoli zeker een aanrader. Verder is het een heel kindvriendelijke stad, dus voor een vakantie met de familie zeker een aanrader.

5 Duurzame reisbestemmingen in Europa 2
Nyhavn – Kopenhagen

3 – Azoren, Portugal

De Azoren van Portugal bestaan uit 9 vulkanische eilanden in de Noordelijke Atlantische Oceaan. De energie op het eiland is voor een groot gedeelte groen en het watergebruik op de eilanden wordt goed gereguleerd. Verder zijn er op het eiland regels voor een maximum aantal hotelbedden voor toeristen. Zo willen ze het landschap beschermd houden tegen massatoerisme.

De Azoren staan bekend als een rustgevende vakantiebestemming. Tijdens je verblijf kun je verschillende eilanden bezoeken. Zo kun je walvissen en dolfijnen spotten op een boot tour vanaf het eiland Pico, een wandeling nemen naar Lagao do Fogo, wijn proeven in Madalena (Pico) , warm waterbronnen bezoeken op Caldeira en nog veel meer.

Azoren Portugal
De Azoren – Portugal

4 – Catalonië, Spanje

Catalonië in Spanje is een hele populaire vakantiebestemming, maar wist je dat de regio het Biospere Responisible Tourism Certificate heeft ontvangen? Dit betekent dat ze door UNESCO erkend zijn als duurzame toeristische regio. Het is dus een erkende duurzame locatie om te verblijven.

Wanneer je Catalonië zegt, denken de meeste mensen aan Barcelona. Hoewel het klopt dat Barcelona onderdeel is van Catalonië, heeft de regio veel meer te bieden. Girona is het verdiepen waard, vooral wanneer je niet houdt van de enorm toeristische locaties. Tossa de Mar is een ouderwets vissersdorp dat tegenwoordig is omgedoopt tot badplaats, ook is Calella een aanrader voor een ontspannen zonvakantie.

Girona Catalonië
Girona – Catalonië

5 – Reykjavík, IJsland

De laatste duurzame reisbestemming van deze lijst is Reykjavík in IJsland. Het land IJsland staat sowieso al bekend om de prachtige natuur bestaande uit adembenemende gebergten en mooie landschappen. Ook in IJsland is een groot gedeelte van de energie opgewekt door herbruikbare bronnen. Dit wordt gedaan door middel van hete lucht uit geothermische bronnen op het eiland. Verder wordt er weinig geïmporteerd omdat eten vooral zelf wordt verbouwd. Ook plastic wordt zo veel mogelijk gemeden, waardoor het een duurzame en mooie bestemming is voor vakantiegangers.

Reykjavík bezoek je voornamelijk voor de natuur in het land. Prachtige locaties in de buurt van Reykjavík om je in te verdiepen zijn:

  • Thingvellir National Park: dit park vormt een grens tussen Het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent
  • de Gullfoss-waterval: De grootste waterval in IJsland waar zo’n 180 kubieke meter water per seconde naar beneden valt.
  • Strokkur en Geysir: Dit zijn nabijgelegen dorpen waar je geisers kunt bezoeken. Een zeldzaam natuurlijk fenomeen.
Reykjavik IJsland
Landschap IJsland

Dit waren 5 duurzame reisbestemmingen in Europa die je misschien wel moet bezoeken. Wil meer weten over duurzaam reizen? Dan hebben we ook een blog over 10 tips om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!