5 tips hoe ook jij minimalistisch kan leven! 

Heb je ooit het verlangen gehad naar een leven zonder stress of naar een leven dat draait om diepe voldoening? Dan ben je zeker niet de enige! In een wereld met veel overconsumptie en constante afleiding, heeft het streven naar minimalisme steeds meer populariteit gekregen. In deze blog zullen we dan ook de betekenis van minimalisme uitleggen en geven we je vijf waardevolle tips mee. Zo weet ook jij hoe je kan streven naar minimalistisch leven!
woonkamer minimalistisch leven
Table of Contents

Betekenis Minimalisme

Maar wat is minimalisme nu precies? Minimalisme is een levensstijl dat draait om het vereenvoudigen van het leven. Dit wordt gedaan door te focussen op hetgeen wat echt belangrijk is. Overbodige afleidingen, bezittingen en verplichtingen worden zo klein mogelijk gemaakt in een minimalistisch leven. Er wordt bewust gekozen om te streven naar minder materiële aspecten. Deze materiële items worden daarom ook weggehaald. Het uiteindelijke doel is om meer rust, vrijheid en voldoening te ervaren. Hier staat je gezondheid voorop. Zo creëer je voor jezelf een minimalistisch leven. Minimalisme is dus een bewuste keuze van mensen.

1. Begin met een opruiming

Het eerste wat je kan doen is het opruimen van de fysieke chaos om je heen. Ga door je huis heen en probeer spullen te scheiden. Zet de spullen die je niet meer nodig heb op een andere plek. In een minimalistisch leven is het belangrijk om de spullen met waarde te houden. Het is altijd handig om jezelf deze vraag te stellen: “Maakt dit me blij en heeft het een doel in mijn leven?”. Zo niet, dan kun je het weg doen op verschillende manieren. Denk aan verkopen, doneren of weggooien. Dit is de eerste stap van een minimalistisch leven aangezien je nu terecht bent gekomen in een rustige leefruimte.

2. Kwaliteit boven kwantiteit

Men denkt vaak een minimalistisch leven draait om het bezitten van zo min mogelijk, maar dit is niet altijd het geval. Het gaat erom dat de bezittingen van hoge kwaliteit zijn en echt iets toevoegen aan je leven. Deze bezittingen kunnen voor iedereen natuurlijk verschillen. Daarom is het belangrijk om op kwaliteit te focussen in het leven. Dit zijn dan vooral duurzame en tijdloze items die lang meegaan. Het gaat niet alleen om producten maar ook over relaties en ervaringen. Dit moet allemaal diepgaand en betekenisvol zijn om een minimalistisch leven op te bouwen. Dat is beter dan een overvolle agenda en nietszeggende connecties.

3. Leer ‘nee’ zeggen

In een minimalistisch leven is het ook belangrijk om ‘nee’ te zeggen. Je wilt namelijk niet overspoeld worden met verplichtingen en uitdagingen. Daarom raden we aan om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die niet overeenkomen met je doelen en waarden. Op deze manier creëer je meer ruimte voor de belangrijke aspecten in het leven. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je erin wordt. In het begin zal het vaak lastig zijn, maar het zal je zeker helpen op lange termijn. Bij een minimalistisch leven is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen rust en deze belangrijke aspecten.

4. Minimalisme boek

Een minimalisme boek zorgt ervoor dat je de wereld van eenvoud en rust letterlijk in je handen hebt. Daarom raden we het ook aan om dit soort boeken te gaan lezen voor het bouwen van een minimalistisch leven. Je krijgt er namelijk veel inspiratie van. De tips in de boeken kun je gebruiken om zelf toe te passen in het dagelijks leven. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je weer gaat focussen op de essentie van voldoening en vervulling. Vooral als je net met een minimalistisch leven begint, is het lezen van een boek iets waardevols omdat je er juist zo veel van leert.

5. Simpel minimalistisch leven 

Uiteindelijk is een simpel minimalistisch leven niet voor iedereen weggelegd, maar het gaat erom dat je in ieder geval je best ervoor doet. Je best doen zorgt er namelijk voor dat je het concept van een minimalistisch leven omarmd. Op deze manier heb je ook de beste kans van slagen. Daarom is dit niet een tip die je echt in de praktijk kan uitwerken. Deze kracht moet vanuit jezelf komen. Als je het echt wilt, dan kun je het ook bereiken. Je zult ook merken dat het een minimalistisch leven leiden door de tijd heen steeds gemakkelijker wordt.

Kortom, minimalisme gaat over het bewustzijn van het leven. Hier zijn materiële bezittingen minder belangrijk. Vreugde en betekenis gaan juist wel een grotere rol spelen in het leven. Iedereen kan hier weer zijn eigen draai aangeven. Met deze vijf tips kun je een minimalistisch leven opbouwen waarin je niet wordt afgeleid door onnodige aspecten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!