De duurzaamste energieleveranciers in Nederland

Het kan soms best lastig zijn om een nieuwe energieleverancier te kiezen. Tegenwoordig moet je niet alleen letten op de prijs, maar is het ook belangrijk om te letten op de duurzaamheid.
De duurzaamste energieleveranciers
Table of Contents

Ben jij op zoek naar een energieleverancier omdat je uit huis gaat? Of wil je simpelweg overstappen van leverancier? Het kan lastig zijn om te bepalen waar je energie gaat afnemen. Maar welke leverancier is het duurzaamst en levert de groenste energie? Dat hebben we voor je uitgezocht, dus ben je nieuwsgierig? Lees dan verder.

Wanneer is een energieleverancier duurzaam?

We hebben een lijst van de consumentenbond gevonden die onderzoek hebben gedaan naar de duurzaamste energieleveranciers. Zij hebben elke leverancier een rapportcijfer gegeven en dat hebben ze gedaan door middel van het kijken naar hoeveel stroom er wordt opgewekt door middel van zonnepanelen en windmolens. Hoewel er geen enkele leverancier in de lijst investeert in fossiele brandstoffen, zijn er wel een paar die grijze stroom inkopen van het buitenland.

Grijze stroom is stroom die is opgewekt door middel van fossiele brandstoffen. Dit is dus opgewekt door middel van niet-hernieuwbare bronnen.

De duurzaamste energieleveranciers

Om meteen antwoord te geven op je vraag, zijn de duurzaamste energieleveranciers volgens de consumentenbond:

  • Energie vanOns
  • Om | nieuwe energie
  • Powerpeers
  • Pure Energie
  • Vrijopnaam

Deze leveranciers krijgen van de consumentenbond allemaal een 10, een perfecte score.
Daaronder zijn nog een paar andere leveranciers die dicht bij een perfecte score zitten, waaronder Energy Zero, Greenchoice, HVC Energie, EasyEnergy en Vandebron. Dit zijn bedrijven die hun stroom vrijwel alleen uit zonnepanelen en windturbines halen.

Lijst van de duurzaamste energieleveranciers in Nederland
Bron: Consumentenbond

Grote leveranciers zijn minder groen

De grote energieleveranciers, zoals Essent en Vattenfall zijn minder groen dan veel kleine energie bedrijven. Dit komt omdat zij nog geworteld zijn in energie die opgewekt is door middel van fossiele brandstoffen, echter zijn deze bedrijven wel bezig met de overstap naar duurzame energie. Het duurt alleen langer voor hen omdat ze door hun grootte minder wendbaar zijn. Van Vattenfall weten we dat ze inmiddels best veel investeren in duurzame energie, alleen handelen zij nog in grijze stroom waardoor het cijfer lager uitvalt.

De onvoldoendes

De leveranciers die een onvoldoende scoren doen dat omdat ze veel grijze energie inkopen vanuit het buitenland. We weten namelijk wel dat energieleveranciers niet meer investeren in fossiele gascentrales. De grijze stroom halen ze alleen maar uit het buitenland.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!