10 Tips om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan

Hou jij van reizen, maar wil je dit zo duurzaam mogelijk aanpakken? Lees dan verder voor tips waarmee je zo duurzaam mogelijk op reis kan gaan.
10 Tips om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan
Table of Contents

Duurzaamheid en reizen zijn twee totaal andere begrippen. Reizen is namelijk bepaald niet duurzaam, maar dat betekent wel dat er genoeg dingen zijn om op te verduurzamen. Het is belangrijk om je te realiseren wat voor impact je kan maken door bepaalde dingen wel of niet te doen. Dus vind jij ten eerste leuk om op reis te gaan en ten tweede belangrijk om je steentje bij te dragen aan een duurzaam milieu? Lees dan verder, want hieronder geef ik 10 tips om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan.

Kies een duurzame bestemming

Een vuistregel om aan te houden bij het kiezen van een vakantiebestemming is; zet een land zich in op duurzaamheid? Dan zijn dat mogelijke locaties waar ingezet wordt op duurzaam toerisme. Dat betekent dat in deze landen veel duurzame keuzes bieden aan toeristen. Een land als Zweden heeft veel geïnvesteerd in duurzame accommodaties en excursies, waardoor toeristen meer mogelijkheden hebben voor een duurzame trip.

Een andere vuistregel is om luxe bestemmingen vaak niet de duurzaamste bestemmingen zijn. Dus vind je Scandinavië te koud voor een vakantie? Dan kun je ook denken aan Zuid-Amerika of Zuid-oost Azië. Hier zijn genoeg mogelijkheden om zonder een grote uitstoot op vakantie te gaan aangezien je over het algemeen niet snel vervuilend bezig in deze vakantiebestemmingen. Tulum in Mexico is een goed voorbeeld van een mooie vakantiebestemming waar je zonder veel luxe een prachtige vakantie hebt.

Het is aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden op je vakantiebestemming voor je boekt. Er zijn namelijk genoeg pareltjes te vinden!

Maak duurzame beslissingen over je vervoer

Het is algemeen bekend dat vliegen de meest vervuilende manier van reizen is. Maar voor de wereldreizigers die dit lezen is niet vliegen, geen optie. Daarom zijn hier enkele opties om je vliegreis te verduurzamen:

  • Indien mogelijk, boek een reis zonder tussenlandingen: Door direct te vliegen leg je minder afstand af, waardoor je minder CO₂ uitstoot.
  • Compenseer je vlucht: Veel luchtvaartmaatschappijen bieden de optie om via een derde partij je vlucht te compenseren. Organisaties al Trees for all en Greenseat planten bomen en geven gezinnen in ontwikkelingslanden toegang tot duurzame energie wanneer je een paar euro doneert bij betaling van je vlucht. Door te compenseren versnel je de ontwikkelingen op de wereld op het gebied van duurzaamheid.
  • Pak niet te veel in: hoe lichter je bagage is, hoe minder brandstof het vergt om van A naar B te vliegen. Het is misschien een klein verschil, maar het kan heel wat schelen voor een reis van duizenden kilometers. Als het kan, is het ook verstandig om alleen handbagage mee te nemen. Dit scheelt ook nog eens in je portemonnee.

Als je naar een bestemming in de buurt wilt, is reizen per trein een fantastische optie. Je reist relatief snel en het is eenvoudig te doen en je kunt naar verschillende Europese bestemmingen reizen of interrailen. Zo stoot je minder uit dan met een vlucht en ben je relatief snel op je bestemming.

Wanneer je in het land van je bestemming bent, is het ook duurzaam om het openbaar vervoer te gebruiken. De metro, tram of bus daar zijn een stuk duurzamer dan het huren van een auto of het nemen van een taxi.

Andere tips om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan

Buiten je bestemming en vervoer, zijn er nog andere kleine dingen die je kunt doen om zo duurzaam mogelijk op reis te gaan:

  • Steun de locals: Je steunt locals enorm wanneer je op de plaatselijke markt jet eten haalt of door te overnachten in kleinere guesthouses of hotels. Op deze manier komt je geld direct bij het volk in plaats van grotere vervuilende ketens en krijg je meer van het land mee.
  • Ga niet mee met dieronvriendelijke tours: In veel landen is het mogelijk om op een tour te gaan en de lokale dieren van dichtbij mee te maken. In Thailand is het bijvoorbeeld mogelijk om een tour te maken op een olifant. Deze olifanten worden mishandeld zodat toeristen op hun rug kunnen zitten. Dit soort dingen gebeuren niet alleen met olifanten, maar ook met tijgers, apen en andere ‘wilde’ dieren.
  • Wees verantwoordelijk onder water: Voor de duikers onder ons, er zijn enkele regels voor duiken om het onderwaterleven met rust te halen. Koraal mag je bijvoorbeeld niet aanraken, omdat het anders sterft. Ook dieren als schildpadden en walvishaaien maag je niet aanraken omdat hun huid heel fragiel is en wij mensen deze dieren zo ziek kunnen maken.
  • Gebruik zo min mogelijk plastic: Het is algemeen bekend dat het gebruiken van plastic niet duurzaam is. Probeer daarom, ook in het buitenland, zo min mogelijk plastic te gebruiken. Het komt vaak voor dat je bijvoorbeeld in de supermarkt alles meekrijgt in een plastic tas, neem hiervoor een herbruikbare tas mee. Gebruik ook zo min mogelijk plastic flessen en probeer echt een sport te maken van het mijden van plastic.
  • Trek alle stekkers uit het stopcontact voordat je van huis vertrekt: Dit is heel simpel, je bent er duurzamer mee bezig en je bespaart een beetje geld, dus waarom niet?

Zoals ik al eerder heb gezegd; reizen en duurzaamheid zijn geen begrippen die hand in hand met elkaar gaan en reizen is eigenlijk niet duurzaam. Zoals je in de bovenstaande tips hebt kunnen lezen is het wel mogelijk om je reis te verduurzamen door middel van simpele dingen die je kan aanpakken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!