Een vogelvriendelijke tuin maken

Als jij ook zo kunt genieten van kwetterende en kleurrijke vogels in de tuin, is het leuk om een vogelvriendelijke tuin te maken. Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. Dit is goed mogelijk in grote, maar ook kleine tuinen. Wie voorziet in deze gemakken zal een tuin vol vogels vinden.
Vogel in vogelvriendelijke tuin
Table of Contents

Waarom een vogelvriendelijke tuin?

Naast dat het leuk en gezellig is om de kleine beestjes af en aan te zien vliegen, zijn er nog meer redenen om een vogelvriendelijke tuin aan te leggen. 

Vogels hebben onze hulp nodig

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat er steeds minder groen te vinden is, vooral in stedelijke gebieden. Dit komt o.a. door gemakzucht van de mens. Want een tuin zonder planten met een houten schutting en strakke betegeling heeft minder onderhoud nodig dan een vogelvriendelijke tuin met planten. Helaas zorgt dit ervoor dat de vogels zich steeds minder thuis voelen in onze directe omgeving, waardoor zij langzaam verdwijnen.

Plaagbestrijding

Dat er minder vogels zijn in onze directe omgeving is erg jammer, maar kan op de langere duur ook schadelijk zijn voor de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de voedselketen, als er geen vogels zijn om insecten te eten, hebben de insecten vrij spel. Dit probleem zie je terug in het aantal tuinen dat last heeft van de Buxusmot. Maar een bekender probleem is de opkomst van de Processierups. De rupsen vormen de laatste jaren een steeds groter probleem, maar gelukkig eten Mezen deze rupsen graag. Met het aanleggen van een vogelvriendelijke tuin zorg je dus ook voor een stukje plaagbestrijding.

Wat is een vogelvriendelijke tuin?

Een vogelvriendelijke tuin is een tuin waar de 4 V’s voor vogels aanwezig zijn: Voedsel (zaden/bessen/noten en proper drinkwater), Veiligheid (schuilplaatsen), Voortplanting (nestplaatsen) en Variatie. Bij variatie kun je denken aan variatie in inheemse planten, struiken en bomen. Maar ook aan variatie in de opbouw van je vogelvriendelijke tuin: een vijver, hoogteverschillen, composthopen of een takkenwal. Laat exotische planten en bomen wel achterwege, hier hebben onze inheemse vogelsoorten namelijk niets aan.

Nu denk je misschien: dat lukt toch niet in mijn kleine tuin? Maar zelfs in kleine tuinen is het heel goed mogelijk in veel van deze dingen te voorzien. En door te voldoen aan de 4 V’s voor vogels maak je jouw tuin aantrekkelijk om te komen bezoeken, waardoor je ze steeds meer zult zien, en er dus van kunt genieten.

Tips voor een vogelvriendelijke tuin

Voor het gemak sommen wij alle bovenstaande en overige tips nog eens op:

Zorg dat jouw vogelvriendelijke tuin voldoet aan de 4 V’s

  1. Voedsel: zaden, bessen, noten en drinkwater. Als je geen ruimte hebt om een variatie aan planten aan te leggen kun je ook voer maken of kopen. En een schaal met water als je geen ruimte hebt voor een vijver werkt ook goed.
  2. Veiligheid: zorg voor voldoende schuilplaatsen. Vogels vinden het fijn om in bomen, struiken en hagen te schuilen. Vooral doornstruiken bieden vogels veel veiligheid.
  3. Voortplanting: de bij punt 2 genoemde schuilplaatsen bieden ook goede nestplaatsen voor voortplanting. Heb je hier geen ruimte voor dan zijn nestkasten een goede vervanging. Nestkasten koop of maak je in verschillende kleuren en maten en hang je op in je tuin. Vogels nesten hier graag in, na de winter haal je het oude nestmateriaal er uit en maak je de kast goed schoon.
  4. Variatie: een echte vogelvriendelijke tuin is gevarieerd. Variatie in hoogte en onderdelen van je tuin: water (vijver), een takkenwal, planten, bomen en struiken.

Laat dood hout en bladafval liggen

Niet alleen gebruiken vogels dood hout en bladafval voor hun vogelnesten, ook zijn het goede plekken om insecten te vinden. Een echte vogelvriendelijke tuin is eigenlijk een rommelige tuin. En hoe fijn is het dat je niet alles meteen op hoeft te ruimen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!