Biomassaketel: de biomassa brander!

Een biomassaketel, ook wel pelletketel genoemd, brandt op houtsnippers, houtblokken of houtpellets. Deze brandstoffen worden ook wel biomassa genoemd en zijn een stuk duurzamer dan de traditionele cv-ketels op gas. Zelfs duurzamer dan hr-ketels (Hoog Rendementsketels). Dit komt omdat biomassa minder CO2 uitstoot en doorat de houtkorrels in Nederland grotendeels van houtafval van houtbedrijven wordt gemaakt. De biomassaketel verwarmd net als de cv-ketel je huis en zorgt voor warm water.
Table of Contents

Wat is biomassa?

Biomassa omvat eigenlijk alle organische materialen die gebruikt kunnen worden als energiebron. Biomassa is duurzamer omdat het een bron van hernieuwbare energie is, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen zoals gas of mazout.

De biomassaketel is in staat om verschillende biomassa materialen zoals brandhout, pellets, houtblokken en houtsnippers als brandstof te gebruiken. Maar er zijn ook biomassaketels die stro, koolzaadolie of riet kunnen branden, deze materialen worden voornamelijk gebruikt door landbouwers. Zij hebben namelijk de middelen en ruimte om deze grondstoffen rendabel te laten groeien, oogsten en op te slaan. 

Hoe werkt een biomassaketel?

Een biomassaketel functioneert hetzelfde als een traditionele cv-ketel. De aanvoer, biomassa i.p.v. gas maakt het grote verschil. De biomassaketel kun je laten aansluiten op je huidige verwarmingsinstallatie, op die manier wordt je hele woning voorzien van warmte via biomassa. 

Het enige dat je zelf hoeft te doen is de ketel periodiek bij vullen, maar er zijn ook modellen waarbij dat volautomatisch gebeurt. Deze modellen maken gebruik van een opslagsilo waaruit automatisch wordt bijgevuld. Dit scheelt veel tijd en moeite. Ga je toch voor een biomassaketel die je handmatig bij moeten vullen, kies dan voor een ketel die je slechts om de paar weken hoeft te vullen.

Wat kost een biomassaketel?

De aanschaf van een biomassaketel is vrij prijzig. Vor een basismodel betaal je al gauw € 5000. Maar voor een ketel met volautomatisch vulsysteem moet je eerder denken aan €20.000. Daar komen de installatiekosten van tussen de € 500 en €3.500 nog bovenop. Ook deze kosten verschillen per soort systeem. 

Maar op de lange termijn is de biomassaketel deze investering zeker waard. Biomassa is namelijk goedkoper in aanschaf dan fossiele brandstoffen. Daardoor bespaar je stevig op je energiefactuur. En natuurlijk ben je lekker duurzaam bezig, dit is beter voor het milieu!

Maak voor jezelf altijd de berekening of het de investering waard is. Door de aanschafkosten en installatiekosten op te tellen en vervolgens in te schatten wat je op gas bespaart per maand kun je berekenen binnen hoeveel jaar je de investering eruit hebt. 

De voor- en nadelen 

De biomassaketel heeft veel voordelen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Hieronder sommen we beide voor je op om je te helpen bij je keuze.

Voordelen biomassaketel:

+ Voordelig: de lage kostprijs van biomassa in vergelijking tot fossiele brandstoffen zoals gas besparen veel in de portemonnee.

+ Ecologisch en duurzaam: biomassaproducten zijn hernieuwbaar, ecologisch verantwoord en daardoor een stuk duurzamer.

+ Hoog rendement: een biomassaketel heeft een laag vermogen en dus een beter rendement.

+ Lage uitstoot: modernere ketels stoten steeds minder en minder CO2 uit.

Nadelen biomassaketel

–  Prijs: de hoge investeringskosten schrikken vele mensen af. Maar op de lange duur is het de investering in de meeste gevallen waard.

– Benodigde ruimte: een biomassaketel neemt veel meer ruimte in dan een traditionele cv-ketel. In een kleine woning is dit natuurlijk lastig.

– Opwarmingstijd: een biomassaketel heeft iets meer tijd nodig om op te warmen.

Al met al wegen de voordelen wat ons betreft zwaarder dan de nadelen. Na de initiële investering heb je al gauw de kosten eruit en begint het besparen pas echt. Daarnaast laat je een veel kleinere voetafdruk achter op het milieu door af te stappen van fossiele brandstoffen. De wereld is je dankbaar!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!