Mediteren: 4 voordelen om vandaag nog te starten

Zelfs dagelijks vijf minuten mediteren kan al mentale, emotionele en fysieke voordelen geven. Lees verder welke dit zijn.
Table of Contents

Het imago dat meditatie zweverig en alleen maar voor geitenwollensokken types is, is allang voorbij. Steeds meer mensen ontdekken de vele voordelen van meditatie. Zelfs dagelijks vijf minuten mediteren kan al enorme gezondheidsvoordelen geven. 


Wat is mediteren?

Het doel van mediteren is om zoveel mogelijk te focussen op het hier-en-nu. Bij alle vormen van mediteren richt je je aandacht ergens op, dit kan bijvoorbeeld muziek, beweging of je ademhaling zijn. Zo komen je gedachten steeds verder van je af te staan en kun je geest tot rust komen. Vaak wordt er gedacht dat tijdens het mediteren je brein helemaal gedachten vrij moet zijn, maar dit is niet helemaal hoe het werkt. Wanneer je krampachtig gaat denken “ik moet nergens aan denken”, is dit precies waar je hoofd zich mee gaat vullen. Wanneer er gedachten opkomen, richt je je aandacht weer op je ademhaling. Zo merk je vanzelf dat die gedachten weer verdwijnen.

Waar dit dan allemaal goed voor is? Lees vier redenen om vandaag nog te starten met mediteren. 

1. Meditatie geeft betere focus en concentratie gedurende de dag

Met eindeloze to-dolijsten en alle dagelijkse afleidingen kan het dan ook lastig zijn om goed gefocust te zijn tijdens de dag. Hier kan mediteren je een handje bij helpen. Zogeheten Alfa golven in je hersenen nemen door meditatie toe, hierdoor kun je beter leren en informatie verwerken, blijkt uit onderzoek van de Harvard Universiteit

2. Meditatie vermindert stress


In onze huidige wereld worden we geprezen wanneer we lange dagen werken of altijd maar “druk” reageren op de vraag hoe het met ons gaat. Zo is het verminderen van stress een vraagstuk dat velen bezig houdt. Door te mediteren druk je als het ware een “pauzeknop” in, je geeft jezelf even een moment van rust. Doordat je meer innerlijke rust ervaart hebben onder andere dagelijkse problemen minder invloed op je welzijn en ervaar je dus minder stress.

3. Meditatie maakt je gelukkiger

Over het algemeen zijn mensen die mediteren gelukkiger en blijer dan mensen die dat niet doen. Dat is makkelijk gezegd denk je? Meerdere onderzoeken wijzen uit dat de frontale cortex van het brein, het gedeelte dat verantwoordelijk is voor geluk, actiever is bij mensen die mediteren. Door meditatie ben je bewust in het huidige moment in plaats van te piekeren over het verleden of de toekomst. 4. Meditatie zorgt voor een betere nachtrust

Herken je dat? Lig je ‘s avonds eindelijk in bed om te gaan slapen, maar zit je hoofd compleet vol met gedachten over de afgelopen dag en blijf je maar denken aan je to-dolijst voor morgen. Slaapproblemen ontstaan vaak door stress en zorgen. Door voor het slapen gaan te mediteren geef je jezelf de mogelijkheid om te ontstressen en deze zorgen los te laten. Er zijn verschillende soorten meditaties die voor het slapen gaan gedaan kunnen worden die helpen om in slaap te komen en in een diepe slaap te blijven.

Meditatie heeft meerdere gezondheid voordelen, van fysieke tot mentale tot emotionele. Wanneer je je dagelijkse focus en concentratie wilt verbeteren, stress wilt verminderen, je blijer wilt voelen of beter wilt slapen: geef mediteren een kans en kijk of het iets voor jou is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!