Waarom slaap zo goed voor je is

Natuurlijk is het logisch dat slapen goed voor je is en waarschijnlijk hoor je dat wel vaker. Maar wat zijn nou precies de redenen dat je genoeg moet slapen voor en na het sporten? We leggen het je in deze blog uit!
Table of Contents

Slaap geeft je energie

We weten allemaal dat een goede nachtrust je energie geeft. Iedereen heeft wel een ritme die hij of zij graag aanhoudt om voldoende energie te krijgen op een dag. Wanneer je bijvoorbeeld 5 uur hebt geslapen en in de ochtend wilt gaan sporten, kan het zo zijn dat je veel minder werk kunt verrichten dan wat je misschien normaal gewend bent. Tijdens de slaap laadt je als het ware je eigen batterij op, waardoor je ook je lichaam herstelt. Er wordt een hormoon geactiveerd in de hersenen die weefselgroei stimuleert. Overbelaste spieren kunnen hierdoor bijvoorbeeld goed herstellen.

Mentale gezondheid

Naast energie geeft slaap ook meerdere mentale voordelen, zoals minder stress. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je uitgerust beter tegen stress kunt en dat je er dan minder last van zult ervaren. Daarnaast kun je je beter concentreren na goede nachtrust. Bij sporten is het natuurlijk om meerdere redenen belangrijk dat je je goed kunt concentreren.

Lichamelijke voordelen

Sporten zorgt ervoor dat je minder vaak ziek bent en dat je spieren sneller herstellen. Wanneer je genoeg slaapt ben je minder vatbaar voor ziektes, zoals griep of verkoudheid. Ook zullen je spieren minder snel ontsteken. Genoeg slaap is dus belangrijk voor je immuunsysteem.

Uit onderzoek is gebleken dat je met meer slaap meer controle krijgt over je eetgedrag. Er zijn twee hormonen die hier erg belangrijk voor zijn, namelijk: Ghreline en Leptine. Ghreline neemt toe in het bloed wanneer je te weinig eet, hierdoor krijg je de neiging om te eten. Leptine werkt weer andersom, leptine neemt toe in je bloed wanneer je gegeten hebt. Hierdoor ontstaat er een voldaan gevoel. Wanneer je weinig slaapt, neemt de hoeveelheid leptine af en zul je dus ook meer willen eten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!