

Wat is een jaarrekening?
Zoals er al even kort is uitgelegd, is een jaarverslag een overzicht van een boekjaar van een bedrijf. Hoe groter het bedrijf is, des te meer cijfers erin terug moeten komen. Het vergeten vermelden van zaken kan grote gevolgen hebben. Een jaarrekening geeft daarbij de prestaties van een onderneming weer. Het is vaak verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
De balans
Het eerste onderdeel van de jaarrekening is de balans. De balans is een momentopname en hier komen de schulden en bezittingen naar voren. Hier wordt er onderscheid gemaakt in vaste en vlottende schulden & bezittingen. De schulden worden ook wel passiva genoemd en de bezittingen: activa. Belangrijk bij een balans is dat hij altijd in ‘balans’ moet zijn. Dat betekent dat de balans evenwichtig is.
Winst- en verliesrekening
Het tweede deel van de jaarrekening gaat in op de winst- en verliesrekening. Dit is een overzicht van de opbrengsten en uitgaven van een bedrijf. Meestal betreft de periode een jaar. Je trekt als het ware alle uitgaven van de opbrengsten af. Zo houdt je de winst over. Hierin wordt er nog onderscheid gemaakt tussen winst voor de belasting en winst na de belasting.
Een uitgebreide toelichting
Tot slot wordt er een uitgebreide toelichting verwacht op zowel de balans en de winst- en verliesrekening. In de toelichting komt er naar voren welke waarderingsgrondslagen er gebruikt zijn en volgens welke standaarden de uiteindelijke balans is opgemaakt. Als de toelichting ontbreekt, wordt de jaarrekening niet goedgekeurd.