Mediteren: Wat zijn nou écht de voordelen?

Voor veel mensen is mediteren een zweverig begrip, maar er zijn vele voordelen die meditatie meebrengt. Ben je benieuwd naar wat meditatie jou kan opleveren? Lees dan verder.
Mediteren: Wat zijn nou écht de voordelen
Table of Contents

Mediteren, voor veel mensen is het een zweverig begrip. Echter zijn er steeds meer mensen overtuigd van de voordelen van meditatie en is er wetenschappelijk bewijs dat meditatie vele voordelen met zich meebrengt. Ook merken veel beoefenaars van meditatie al snel de voordelen. Om ons eerdere blog met vier redenen om vandaag nog te starten met mediteren aan te vullen zijn hier nog acht voordelen die meditatie meebrengt.

Wat is meditatie precies?

Om kort terug te blikken op het vorige blog, gaat het er bij mediteren om dat je je op het hier-en-nu richt. Hierdoor gaan je gedachten steeds verder van je af staan en zo komt je geest tot rust. Het is niet de bedoeling om op aan niets te denken, wat veel mensen wel proberen. Het ‘observeren’ van je gedachten is het doel met wanneer je mediteert.

8 voordelen van meditatie

Nu de definitie van meditatie opgehelderd is, kunnen we kijken naar de voordelen die meditatie met zich meebrengt.

1. Minder last van angst

In een eerdere blog hebben we beschreven dat meditatie stress verminderd. Dat is an sich al een heel mooi voordeel, maar indirect zul je hierdoor ook minder gevoel van angst ervaren. Onderzoek wijst namelijk uit dat stress tot angstproblemen kan leiden.

2. Kan depressie verlichten

Mensen die leiden aan depressie kunnen proberen te mediteren om klachten te verzachten. Een studie met een onderzoekspopulatie van 3500 deelnemers concludeerde dat mensen met een depressie lichte verlaging van klachten kregen door meditatie.

Ben je benieuwd naar andere manieren om depressie te bestrijden? Dan hebben we een blog over hoe sporten helpt tegen depressie.

3. Verbeterd geheugen

Verder tonen studies aan dat het werken aan concentratie, wat je doet tijdens meditatie, bevorderend werkt voor je geheugen. Dit heeft zelfs effecten op mensen met dementie.

4. Vergroot positieve gevoelens

Naast dat meditatie depressie kan verminderen, kan het ook versterkend werken op positieve gedachten en emoties. Er zijn verschillende onderzoeken die uitwijzen dat Kindness-based meditation mensen mensen een positieve invloed geeft.

5. Verzacht chronische pijn

Meestal wordt chronische pijn verlicht door medicatie, maar meditatie zou hiervoor ook een goede oplossing kunnen zijn. Een grote studie naar de effecten van meditatie toonde aan dat meditatie werd geassocieerd met verminderde klachten van chronische ziekten. Ook kan meditatie chronische pijn verzachten van mensen met een terminale ziekte.

6. Bloeddruk verlagen

Meditatie lijkt een oplossing te zijn voor het verlagen van bloeddruk. Na het mediteren werd er bij een onderzoekspopulatie van bijna 1000 man werd geconcludeerd dat bloeddruk gemiddeld met vijf punten lager was. Vooral ouderen met een hoge bloeddruk hadden baat bij meditatie.

7. Helpt verslaving te voorkomen

Door regelmatig te mediteren ben je bezig met het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte. Dit werkt bevorderend voor je mentale discipline. Een goede discipline is de basis voor het helpen om van verslavingen af te komen. Dat wijst onderzoek tenminste uit. In een experiment kregen 19 alcoholisten een training in meditatie. Na acht weken waren ze beter in het beheersen van hun impulsen naar alcohol en hadden ze minder afkickverschijnselen.

8. Sterker immuunsysteem

Als laatste lijkt meditatie een bijdrage te hebben aan een sterker immuunsysteem. Onderzoek uit 2016 wijst uit dat dat het aantal CD-4-cellen in het bloed van een persoon die regelmatig mediteert hoger zijn. Deze cellen hebben in het immuunsysteem de rol van het verzenden van informatie. Door een groter aantal CD-4-cellen krijgen witte bloedcellen sneller te weten dat er in het lichaam een infectie is wat bestreden moet worden.

Conclusie

Meditatie heeft meerdere voordelen die je in het dagelijks leven zult merken. Het is echt aan te raden om regelmatig te proberen om te mediteren, omdat het enorm veel voordelen met zich meebrengt, terwijl het maar een paar minuten aan tijd vraagt. Probeer tijdens het mediteren wel de juiste vorm te gebruiken, dat betekent kort gezegd: Observeer je gedachten en probeer ze niet te controleren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!