Besparen op je energierekening met deze tips

De energiemarkt staat er niet goed voor en steeds meer huishoudens beginnen de stijgende energieprijzen te merken. Het door de overheid aangekondigde prijsplafond vanaf 1 januari 2023 zal de energieprijzen wel verlagen, maar voor veel huishoudens zal de rekening hoog blijven. Maar geen zorgen, er zijn genoeg maatregelen die je kunt nemen om te besparen op je energierekening deze winter. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.
Besparen op je energierekening
Table of Contents

Het verduurzamen van je woning

Om te besparen op je energierekening is het verstandig om je woning zo goed mogelijk te verduurzamen. Heb je een koopwoning? Mooi. Dan kun je veranderingen aanbrengen die iemand in een huurwoning zonder toestemming niet kan of mag maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vloer- of dakisolatie, het installeren van een warmtepomp en investeren in zonnepanelen. Hier is ook subsidie voor beschikbaar vanuit de overheid. In ons artikel: je huis verduurzamen, zo doe je dat vind je nog veel meer tips.

Maar wat als je een huurwoning hebt en toestemming moet vragen om aanpassingen te maken aan je woning? Vaak moet je dit zelf betalen en als de woning niet van jou is, waarom zou je hier dan in investeren? Zo’n investering verdient zich in de loop der jaren natuurlijk terug, maar veel huurcontracten lopen niet langer dan 2 jaar. Dat is natuurlijk zonde.

Gelukkig kun je in een huurwoning ook veel doen om te besparen op je energierekening:

  • Radiatorfolie achter je radiatoren plaatsen is een hele goede manier om te voorkomen dat de warmte de muur in trekt. Door het plaatsen van de radiatorfolie tegen de muur achter de radiator, of direct tegen de achterkant van de radiator aan straalt de warmte terug de kamer in. De ruimte is dan sneller warm en je verwarming hoeft minder hoog. Zo bespaar je op de energierekening.

  • Dicht naden en kieren met tochtstrips. In veel oude huizen zitten naden en kieren bij ramen en deuren, dit zorgt voor tocht. Je bent dan snel geneigd de kachel een graadje hoger te zetten, maar die tocht blijf je voelen. Bespaar op je energierekening door deze naden en kieren af te dichten met tochtstrips. 

  • Koop energiezuinige apparaten. Verouderde huishoudelijke apparaten, vooral witgoed, vreten veel energie. Dit kun je voorkomen door te investeren in energiezuinige apparaten met energielabel A. Vaak kosten deze apparaten wel meer, maar het is de investering waard. Je bespaart op deze manier al snel veel op je energierekening op jaarbasis.

  • Vervang je lampen met Ledlampen. Ledlampen zijn 90% zuiniger dan gloei- of halogeenlampen en gaan 30 tot 50 keer langer mee. Ze zijn wat prijziger, maar deze investering heb je er zo uit.

Energieverbruik verminderen

Nadat je de energierekening bent begonnen te verlagen door het verduurzamen van je huis, is het tijd om te kijken naar je energieverbruik. Veel huishoudens gebruiken veel meer energie dan eigenlijk nodig is. Dit heeft verschillende redenen, de een drastischer dan de ander, maar iedereen herinnert zich nog wel zijn moeder die vroeger riep: “Doe de deur dicht, we stoken hier niet voor de hele buurt!”. Om maar een voorbeeld te noemen.

Er zijn dus veel maatregelen die je kunt treffen om je energierekening drastisch te verlagen:

  • Houd de deuren en ramen dicht wanneer de kachel aan staat ;). Dit is natuurlijk erg vanzelfsprekend (moeders heeft dat er goed in gestampt vroeger), maar minder vanzelfsprekend is dat dit ook binnenshuis geldt. Wanneer je in de woonkamer zit, zet dan alle lampen en kachels in de andere ruimtes uit en houdt de deuren naar deze ruimtes dicht. Zo voorkom je dat je de warmte verliest en hoeft de kachel minder hard te werken.

  • Zet apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Ongemerkt gebruiken je elektronische apparaten veel stroom terwijl je ze niet gebruikt, zeker als ze verouderd zijn, dit heet sluipverbruik. En sluipverbruik zie je terug op de energierekening. Voorbeelden hiervan zijn: je televisie die op stand-by staat of een telefoonoplader die nog in het stopcontact zit. Je kunt dit voorkomen door de stekker van een apparaat uit het contact te trekken of te zorgen dat het apparaat écht uit staat en niet op stand-by. Een handigere manier is om stekkerdozen met een schakelaar te gebruiken, dan schakel je in één keer meerdere apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Dat bespaart je al gauw 450 kWh op je energierekening per jaar.

  • Zet je verwarming op maximaal 19 graden en trek een warme trui en pantoffels aan. Erg comfortabel, en zo bespaar je jaarlijks 7% op je energierekening. Wil je het nog een stapje verder nemen dan kun je de verwarming ook op 18 graden zetten om nog meer te besparen. Ga je daaronder dan wil je misschien investeren in thermos ondergoed.

  • Douche niet te lang. Douchen gebruikt warm water en dus gas. Je kunt dus nog meer besparen op je energierekening door bijvoorbeeld maximaal 5 minuten te douchen. Dit is genoeg tijd om jezelf schoon te boenen en nog even wakker te worden voordat je naar het werk gaat. Om te zorgen dat je niet te lang doucht kun je een douchetimer aanschaffen, of gewoon een timer instellen op je telefoon.

  • Was niet heter dan nodig en zorg dat de trommel vol zit. Aanvullend op niet te lang douchen is het ook handig om te zorgen dat je je kleren niet heter wast dan nodig is, en dat je de inhoud van de trommel zo goed mogelijk benut. Wassen op 30 graden in plaats van 40 graden halveert het energieverbruik en scheelt dus op energierekening.

Check je energieleverancier

Als laatste stap om je energierekening te verlagen kun je je energieleverancier checken. De prijzen in de energiemarkt schommelen momenteel erg. Wanneer je nog een vast contract hebt is dat waarschijnlijk voordeliger. Maar als je kortgeleden een nieuw contract af hebt moeten sluiten is het je vast wel opgevallen dat er alleen variabele contracten mogelijk zijn. Bij een variabel contract kunnen de prijzen veranderen, dit is afhankelijk van de gas en stroomprijzen. De ene leverancier past dit 2 keer per jaar aan, de andere 6 keer of soms iedere maand. Maar een variabel contract betekent ook dat het maandelijks opzegbaar is. Je komt er als klant dus makkelijk onderuit. Dit biedt een mooie mogelijkheid om op zoek te gaan naar de beste deal om flink te besparen op je energierekening.

Let bij het afsluiten van een nieuw contract wel op dat niet alle aanbieders van energie duurzaam opgewekte stroom leveren. Wanneer je kiest voor een groene energieleverancier, wordt de vraag naar grijze stroom minder. Wanneer er helemaal geen vraag meer is naar grijze stroom, zullen de vervuilende centrales uiteindelijk sluiten. Dat gebeurt niet van de een op de andere dag, maar als consument heb je daar zeker invloed op door je keuze van leverancier. En ook de juiste groene energieleveranciers kunnen je energierekening verlagen. Zo maken we Nederland samen steeds een beetje duurzamer!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Onze nieuwsbrief!

Wordt maximaal één keer in de week op de hoogte gehouden van geplaatste artikelen!