Je kent het vast wel, die nachten dat je alleen maar naar je plafond loopt te staren en maar niet in slaap valt. Of van die nachten waarin je om 3 uur ‘s nachts wakker wordt, buiten dat het vervelend is, kan een gebrek aan slaap leiden tot verhoogde risico’s op obesitas, diabetes, kanker, beroertes, depressie en dementie. Bekijk hier meer informatie over waarom slapen zo goed voor je is. Er zijn enkele dingen die je kunt doen voor een goede nachtrust. Wil je daar meer over weten? Lees dan deze vijf tips:
1. Zorg voor een goed ritme en ‘set the mood’
Het is belangrijk een goede basis te leggen door elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan. Ook helpt het om een avond routine te hebben zodat je brein ‘weet’ dat je bijna gaat beginnen met slapen. Veel mensen luisteren even een podcast, hebben een speciale playlist of lezen een boek voor ze gaan slapen. Door dit elke nacht te doen train je je brein erop dat je bijna gaat slapen en word je net iets makkelijker moe.
2. Verminder je schermtijd
Je hebt er vast wel eerder gehoord dat het niet goed voor je nachtrust is om vlak voor het slapen een lange tijd naar een scherm te kijken. Dit komt door het blauwe licht dat het scherm produceert. Je brein associeert dit blauwe licht met daglicht, waardoor je ritme verstoord raakt. Uit onderzoek van het RIVM onder adolescenten bleek dat onder adolescenten die dagelijks een scherm gebruiken binnen een uur voor het slapen meer slaapklachten ervaren. Adolescenten die een week lang geen scherm gebruikten, of tijdens gebruik een bril droegen die blauw licht blokkeert minder klachten ervaarden. Dit kwam vooral omdat de schermgebruikers later sliepen dan de niet schermgebruikers.
3. Slaapmeditatie om te ontspannen
Heb je last van onrust in je hoofd tijdens het slapen? Dan kan meditatie je helpen aan een goede nachtrust. Door voor het slapen even in kleermakerszit naast je bed te mediteren kan je helpen te ontspannen. Buiten dat je hier makkelijker van in slaap kan vallen, helpt meditatie ook bij de kwaliteit van de nachtrust die je hebt. Zo zal je minder snel wakker worden tijdens de nacht en zal je ook dieper in slaap vallen.
4. Voeding voor een goede nachtrust
Om een voedingsstof als tryptofaan werkt slaapbevorderend, dus om beter te slapen helpt het om voeding te nemen met deze stof. De stof komt vaak voor in eiwitrijke voeding als; yoghurt, melk, kaas, gevogelte en noten. Door een kleine portie te nemen vlak voor het slapen gaan kan het ervoor zorgen dat het lichaam ontspant en beter in slaap valt.
Dan zijn er ook enkele voedingsstoffen die je beter kan vermijden voor een goede nachtrust. Iedereen weet wel dat het niet verstandig is om een kop koffie te drinken vlak voor je naar bed gaat. Ook is het verstandig om niet te veel suiker in te nemen omdat dit voor een hoger energieniveau kan zorgen. Ook pittig eten kun je beter links laten liggen, omdat dit brandend maagzuur kan veroorzaken.
5. Let op de kamertemperatuur
Iets wat je meteen kan uitvoeren vanavond en direct effect heeft, is het zorgen voor een goede kamertemperatuur in de slaapkamer. De ideale kamertemperatuur voor de slaapkamer ligt gemiddeld rond de 18°C, dit is voor elk persoon net anders. Dit omdat je lichaamstemperatuur moet dalen voordat je in slaap kunt vallen. Voor een goede nachtrust is het dus wel eens handig om je raam open te doen vlak voor het slapen, of in het geval van kou een extra dekentje te pakken. Kortom, door een temperatuur van 18°C in je slaapkamer slaap je sneller, langer en beter.